Klikken mag!

Take a look at Look ( en Shimano SPD)

Eerder schreven we al over onze eerste klikervaring. Ben je om en wil je ook klikken? Dan hier de voor- en nadelen zijn van de verschillende pedalen.

Er zijn aardig wat kliksystemen voor de racefiets. Zo hebben we Look, Time, Shimano SPD-SL en Speedplay.De twee populairste kliksystemen zijn Look en Shimano SPD-SL. Spannende namen, maar eigenlijk werken alle systemen op dezelfde manier. Het verschil tussen de verschillende merken pedalen zit hem vooral in de vorm van het plaatje en de manier waarop het plaatje wordt ingeklikt. Aan de fietsschoen wordt een plaatje vastgemaakt en dat schoenplaatje klik je vervolgens vast in het fietspedaal. Het inklikken van het plaatje is mogelijk door een veertje in het pedaal dat de nodige spanning op het plaatje zet waardoor het schoenplaatje na het inklikken ook vast blijft zitten in het pedaal. Door je schoen naar buiten te draaien kun je de schoen vervolgens weer losmaken van het pedaal. Bij bijna alle pedalen is het mogelijk om de veerspanning af te stellen naar eigen wens. Op deze manier kun je eenvoudiger losklikken.

Nog steeds niet om?

Het grootste voordeel van een kliksysteem is toch wel de optimale krachtsoverbrenging waardoor je met minder kracht toch harder kan fietsen. Doordat je vast zit aan je pedaal verdeel je je krachten beter, dit omdat je zowel tijdens het omlaag als omhoog trappen kracht kan leveren.
Daarnaast zijn de meeste raceschoenen tegenwoordig voorzien van een Carbon onderkant. Hierdoor komt er minder druk op je voetzolen en kan je dus langer blijven trappen!

Unclip like a pro